Sindromul Clădirii Bolnave și Standardul Well Building

Articol
Oct 02, 2021

Terminologia „bolnav” nu se referă la clădire, ci la oamenii care locuiesc acolo. Multe studii de caz arată că un număr mare de tulburări afectează persoanele care petrec multe ore în interior.

În ultimele decenii acest obicei a luat amploare ,cu consecința că, în timp ce pe de o parte a crescut nevoia de a avea medii protejate cu standarde acceptabile de microclimat, pe de altă parte a crescut nevoia de a limita consumul de energie prin eliminarea deșeurilor și etanșarea locurilor de muncă.


Sindromul clădirii bolnave, așa cum este constatat de OMS, se manifestă printr-o combinație de simptome legate de șederea în clădire în sine, cum ar fi: iritația pielii și a mucoaselor, dureri de cap, oboseală mentală, dificultate de concentrare. Majoritatea simptomelor cauzate de sindromului "clădirii bolnave" (SBS) dispar sau se diminueaza după ce parasim „cladirea bolnavă”. Clădirile devin, deci, containere în care calitatea aerului este contaminată de nenumărați factori care afectează sănătatea oamenilor care locuiesc acolo.

Potrivit savanților, cea mai bună abordare pentru soluționarea bolii este cea bio-psiho-arhitecturală, care vizează controlul mediului, o proiectare conștientă, care pune proiectarea și planificarea în vederea îmbunătățirii calității vieții celor care vor locui în clădire.

WELL Building Standard este certificarea ce ajută la prevenirea acestor probleme și este primul standard de sănătate și wellness care promovează sănătatea și bunăstarea prin proiectarea și construcția clădirilor.
WELL măsoară atributele clădirilor care influențează sănătatea ocupanților examinând șapte factori sau concepte: aer, apă, zgomot, lumină, fitness, confort și minte.
Cu această abordare bazată pe cercetarea medicală, explorăm legătura dintre clădirile în care ne petrecem mai mult de 90% din timp și impactul asupra sănătății și bunăstării noastre ca ocupanți.

Nu întâmplător aerul este primul dintre cele șapte concepte pe care se bazează standardul WELL și că proiectantul clădirii trebuie să țină cont de faptul că pentru a optimiza și atinge standarde înalte de calitate a aerului interior trebuie să ia în considerare trei aspecte: îndepărtarea contaminanților, prevenirea apariției lor și purificarea.
Standardul WELL propune utilizarea tehnologiei UV-C pentru a reduce încărcătura microbiană din aer, ceea ce ar duce la o creștere a calității aerului din interior (IAQ).

Gama noastră de sisteme UV pentru HVAC poate îmbunătăți calitatea aerului din clădirea dumneavoastră, iar locuitorii pot beneficia de aer proaspăt fără mucegaiuri, spori sau alte microorganisme dăunătoare. Mai multe informații despre sistemele UV HVAC pot fi găsite în ACEST articol de pe blogul nostru sau specificațiile tehnice pentru fiecare produs AICI.

Oferim o varietate de soluții pentru dezinfecția aerului, a suprafeței și a apei pentru a îmbunătăți condițiile de viață din locuința și mediul dumneavoastră de lucru. Pentru mai multe informații și întrebări ne puteți scrie pe adresa de mail contact@spectra.ro și vă vom răspunde în cel mai scurt timp.

Sursa:

LIGHT PROGRESS

Articole recomandate