Eficiența dezinfecției cu UV împotriva virusurilor

Articol
Apr 14, 2020

Pandemia actuală cu virusul SARS-CoV-2 arată cât de importante sunt măsurile de igienă pentru a evita răspândirea acestuia. Dar, în ciuda tuturor regulilor, nu totul poate fi curățat cu dezinfectanți. Aerosolii din aer, de exemplu în sălile de așteptare și virusurile depuse pe suprafețele de contact zilnic, sunt riscurile care pot fi reduse cu tehnologia UVC.

Compania noastră s-a angajat întotdeauna să prevină contaminarea și să sporească siguranța prin controlul transmisiilor încrucișate în toate domeniile: tratarea suprafeței, calitatea aerului și purificarea apei. UV-C este o tehnologie stabilă și fiabilă, dar sunt necesare mai multe cunostințe pentru o utilizare eficientă și sigură. UV-C folosește lumina ultravioletă pentru a inactiva microorganismele, în principal prin ruperea legăturii încrucișate a nucleotidelor timidine din ADN și nucleotidelor uracil din ARN, care blochează reproducerea. Sistemele UV-C sunt relativ rapide și ușor de utilizat, nu lasă reziduuri chimice și nu expun lucrătorii la substanțe nocive.

Virușii Corona sunt structuri organice infecțioase cu dimensiuni de numai 12-160 nm, care se răspândesc în afara celulelor din mediu. Dar se pot multiplica doar într-o celulă gazdă adecvată. Odată ce miliarde de viruși au fost împrăștiați, de exemplu prin tuse, ei se răspândesc în întregul mediu și așteaptă următoarea gazdă. Nu sunt viabile, ci doar capsule cu un program care să le reproducă. Nu se pot înmulți și nici nu au un metabolism și depind întotdeauna de o celulă gazdă pentru a se multiplica. Stabilitatea în mediu depinde de mulți factori, cum ar fi temperatura, umiditatea și condițiile de suprafață. Conform cunoștințelor actuale, SARS-CoV-2 poate rămâne infecțioasă până la 3 ore în aer, până la 4 ore pe suprafețe de cupru, până la 24 de ore pe carton și până la 2-3 zile pe oțel inoxidabil și plastic.

Sursa:

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/question-and-answers-hub/q-a-detail/q-a-coronaviruses

Efectul UVC asupra virusurilor

Radiația UV-C distruge legătura materialului genetic, ARN sau ADN. Microorganismele nu se mai pot reproduce, informațiile despre reproducere sunt pierdute, astfel este întrerupt cicluc infecției.

Doza UV necesară pentru inactivare virus

În funcție de virus, este necesară o anumită doză de UVC pentru a-l inactiva. Doza letală necesară pentru distrugerea a 90% dintr-un tip de virus se numește LD90. În cazul virusurilor gripei se face pur și simplu cu 2 mJ / cm², însă pentru virusul Corona există, din păcate, foarte puține valori, dar majoritatea experților consideră că un LD90 de 4 mJ / cm² este realist. Cu toate acestea, este important și dacă virusurile trebuie să fie inactivate în aer, picături, spută, sânge sau apă. Pentru a dezinfecta o suprafață netedă până la 99,9%, este necesară aproximativ de trei ori doza de LD90, adică între 12 și 18 mJ / cm² pentru virusurile corona.

Sursa: UVpro , Exemplary values from the literature without guarantee and claim to completeness

Inactivarea virusurilor de pe suprafețe
WDS-ul pentru tavan și perete (cu reflector reversibil ) și UV-STICK (deschis) sunt potrivite pentru tratarea suprafețelor și a aerului direct cu UVC. Când este poziționat corect, aer din partea superioară a încăperii este dezinfectat eficient și suprafețele iradiate sunt curățate de viruși. Deoarece radiațiile UVC provoacă iritații ale pielii și ochilor, acești emițători sunt folosiți doar în încăperile unde nu există personal, sau pot fi funcționale pe timp de noapte. Acestea pot fi instalate permanent în săli de tratament sau mobile pe standuri.

Cabinete germicidale pentru instrumente, măști, telefoane
Mostrele, măștile de față, telefoanele mobile, tabletele etc. pot fi curățate eficient de viruși și germeni în cabinetele germicidale. Cabinetele germicidale căptușite cu oglindă ce reflectă și amplifică razele UV sunt echipate cu lămpi cu o putere minimă de 2 mW / cm². După 2 minute vor fi livrate 240 mJ / cm², o valoare care ucide tot ce este de origine virucidă și bactericidă chiar și în țesături sau pe suprafețe dure.

Sterilizatoarele UV care recirculă aerul reduc eficient încărcătura virucidă a aerului
În sălile de așteptare unde multe persoane stau în spații limitate, concentrația de viruși și bacterii din aer crește semnificativ.
Tusea și strănutul eliberează mici picături de viruși în aer.
Dispozitivele de dezinfectare a aerului care recirculă, cum ar fi V-Lab și UV-FAN aspiră aerul și îl iradiază efectiv cu UVC. Până la 100 m³ de aer pe oră sunt eliminați cu 99% - 99,9% mai puțini viruși. V-50 oferă o soluție mică potrivită pentru birouri cu până la 50 m³ / h și o reducere de 90%.
La scară industrială, același lucru este realizat și de unitățile din seria V cu 300, 500 sau 800 m³ pe oră.

În multe situații din viață, utilizarea UVC readuce o parte din securitatea care permite operarea normală a afacerilor. Aerul pe care îl respirăm si suprafețele pot fi curățate eficient de viruși. Smartphone-urile, gențile, instrumentele și alte produse pot fi dezinfectate după utilizare.
Echipamentele UVC nu pot opri o pandemie, dar pot fi un pas important pentru diminuarea acesteia.

Sursa: Light Progress, UVpro

Articole recomandate