Dezinfecția bazinelor de stocare în industria alimentară

Articol
Oct 02, 2023

Pe lângă concurența acerbă de pe piață, companiile din industria alimentară trebuie să facă față provocărilor și reglementărilor care țin de siguranța și sănătatea consumatorilor. Contaminarea microbiologică în bazine stocare este una dintre problemele cu care se confruntă procesul de producție și care poate compromite un întreg lot de produse alimentare, cauzând pierderi materiale substanțiale, sancțiuni și până la procese penale, insolvență și faliment. 

Există soluții eficiente prin care se pot preveni astfel de situații nedorite. Utilizarea sistemelor cu ultraviolete (UV) reprezintă o soluție eficientă și inovatoare pentru dezinfectarea microbiologică în diverse puncte cheie din procesul de producție din industria alimentară: dezinfecția apei din bazinele de stocare, dezinfectia benzilor transportoare, a aerului din spațiile de depozitare, a zonelor de ambalare s.a.

Echipamentele cu lămpi UV pentru dezinfecție și-au dovedit eficiența în împiedicarea contaminării microbiologice a lichidelor stocate din bazine, în eliminarea germenilor din aer și în prevenirea formării biofilmului. În acest articol, vom expune beneficiile utilizării luminii UVC germicidale în industria alimentară și recomandări ale specialiștilor în alegerea unui sistem performant pentru dezinfecție bazine de stocare.

Factorii care favorizează creșterea microorganismelor în bazinele de stocare


Bazinele de stocare în industria alimentară reprezintă mediul propice pentru dezvoltarea microorganismelor periculoase pentru sănătatea oamenilor. De cele mai multe ori, pericolul este complet nevăzut și este nevoie de teste de laborator pentru a evidenția prezența germenilor. În cele mai nefericite cazuri, probele sunt prelevate de la persoanele care s-au îmbolnăvit din cauza consumului produselor alimentare realizate din ingrediente provenite din bazine de stocare contaminate. 

Mult înainte ca lichidul din bazin să își modifice proprietățile, adică să se altereze, se pot dezvolta bacterii, virusuri și ciuperci. Există mai mulți factori care favorizează înmulțirea microorganismelor în bazinele de stocare, prin aceștia cei mai importanți fiind:

Utilizarea sistemelor UV pentru asigurarea calității apei

Apa este un element indispensabil în industria alimentară și reprezintă conținutul multora dintre bazinele de stocare ale fabricilor în care se procesează, se prepară și se ambalează produse alimentare. Ca ingredient, intră în compoziția multor preparate solide, a băuturilor răcoritoare și a băuturilor alcoolice. Apa trebuie să fie pură din punct de vedere microbiologic, pentru a nu pune în pericol sănătatea consumatorilor. Pentru dezinfecția apei, cea mai eficientă soluție este utilizarea de sisteme UV, care folosesc radiații UVC germicidale pentru eliminarea microorganismelor prezente în lichid și a biofilmului de pe pereții bazinului de stocare.

La ieșirea apei din bazin stocare apă se recomandă o dezinfecție suplimentară folosind echipamentele adecvate recomandate de SPECTRA PROFESSIONAL UV SOLUTIONS. Sterilizatoarele UV pentru apă se instalează pe conducta de ieșire din bazin în funcție de debitul de apă, Apa este purificată microbiologic, fără substanțe chimice, nu își modifică proprietățile organoleptice și este sigură pentru consum.

Recomandare produse de la SPECTRA PROFESSIONAL UV SOLUTIONS

Pentru dezinfecția lichidelor din bazine recomandăm sistemul FM40, producător NUVONIC, un sterilizator performant, cu putere de până la 82W, din oțel inoxidabil, cu grad de protecție IP68, datorită căruia dispozitivul poate fi imersat în totalitate în lichid. Se montează ușor, în orice tip de bazin fabricat din inox sau alte materiale rezistente la UV.

UVpro FM 40 pentru dezinfectie lichide din bazine, producator Nuvonic (ORCA)

Utilizatorul are posibilitatea de a introduce doar lămpile prin pereții bazinului sau prin capacul superior. În acest caz, montarea se face printr-un orificiu cu diametrul de 27 mm și se fixează prin prindere cu flanșă. Amplasarea directă în bazin nu numai că dezinfectează eficient lichidul, dar previne și formarea de biofilm pe pereții și suprafețele acestuia. 

Dispozitivul este versatil, se instalează și se întreține ușor, este rezistent, are o durată de funcționare de până la 10 ani, consumă puțin din punct de vedere energetic și asigură o dezinfecție eficientă a lichidelor din bazinele de stocare, eliminând 99,9 % din germenii cunoscuți și prevenind formarea biofilmului de pe suprafețele bazinului.

Dezinfecția UV este o soluție inteligentă, economică, fără substanțe chimice, prin care se rezolvă eficient problema contaminării microbiologice a lichidelor din bazinele de stocare din industria alimentară, pentru a garanta siguranța procesului de producție și sănătatea consumatorilor. Investiția în utilizarea lămpilor cu UV în bazinele de stocare va contribui la menținerea standardelor ridicate de igienă și siguranță alimentară.

Pentru a beneficia din plin de avantajele pe care SPECTRA PROFESSIONAL UV SOLUTIONS le oferă, clienții pot apela în orice moment la consultanța de specialitate gratuită pusă la dispoziție de specialiștii noștri, care vor recomanda soluția optimă pentru nevoile fiecarei companii. 

Pentru dezinfecția bazinelor de stocare în industria alimentară și sisteme UV recomandate puteți accesa: https://www.spectra.ro/sterilizatoare-uv-apa/?industry=bazine-stocare-lichide#filtru

Dacă doriți să vă extindeți cunoștințele despre beneficiile luminii UV în dezinfectarea aerului și a suprafețelor în bazinele de stocare lichide, vă recomandăm să urmăriți videoclipul detaliat produs de Nuvonic. Urmăriți videoclipul aici, pe canalul oficial SPECTRA PROFESSIONAL UV SOLUTIONS, pentru a înțelege pe deplin avantajele și aplicabilitatea tehnologiei UV în industria alimentară. 

Articole recomandate