Înapoi

Dezinfecția cu UV în bucătăriile profesionale – eliminarea grăsimilor și controlul mirosurilor

Dacă hota este păstrată curată, acest lucru vă ajută să preveniți și să eliminați problemele de eficiență ale întregului sistem de ventilație și, în același timp, să mențineți un risc redus de incendiu.

Pe lângă riscul de incendiu, problemele legate de mirosurile produse de gătitul alimentelor reprezintă o problemă din ce în ce mai frecventă. Substanțele responsabile sunt în principal acizii grași, hidrocarburile alifatice și aromatice, aminele aromatice și aldehidele. Tipul și cantitatea de poluanți emiși depind în principal de tipul de produs gătit, de metodele de gătit și de mijloacele utilizate pentru gătit. Există multe modalități de a filtra mirosurile, dar nu există reguli specifice privind „poluarea olfactivă”. Mirosul este un fenomen complex care trebuie înțeles nu numai pentru gama largă de substanțe potențial mirositoare, ci mai ales deoarece capacitatea unei substanțe de a fi percepută de sistemul olfactiv depinde de mai multe aspecte obiective (volatilitate, solubilitate în apă etc.) decât subiectiv (fiziologic și psihologic al observatorului), dar poate implica și mediul (temperatura, presiunea, umiditatea relativă a aerului, viteza și direcția vântului). Aceasta înseamnă că aceeași substanță, la distanță de sursă, este percepută diferit de către diferiți oameni.

Tehnologia cu raze UV este cel mai eficient mod de a elimina grăsimile din hote de bucătărie.

UV-SMELL-SQ montat în interiorul hotei

Sistemul ideal de ventilație dintr-o bucătărie profesională mare ar trebui să conțină și lămpi UV, eventual împreună cu sisteme de filtrare a dioxidului de titan (TiO2) și săruri de argint. Pentru menținerea curățeniei și pentru un efect prelungit asupra eliminării mirosurilor, este adesea necesar să se ia în considerare aplicarea lămpilor UV în combinație cu emisia de ozon. Aplicat în interiorul hotei de bucătărie și al sistemelor de aspirație, UV-SMELL contribuie semnificativ la minimizarea acestor probleme.

Lămpile UV sunt lămpi cu vapori de mercur care emit lungimea de undă specifică a benzii C (UV-C), capabilă să rupă legăturile compușilor grași prin descompunerea lor în molecule mai simple (H2O, CO2 etc.) astfel se creeează ceea ce se numește științific „ardere la rece”. Unele dintre aceste lămpi sunt realizate dintr-o sticlă de quartz transparent cu o lungime de undă de 180 nanometri, capabil să „transforme” moleculele de oxigen în molecule de ozon (O3). Proprietățile Ozonului sunt: ultra curat și efect persistent în timp; ozonul este de fapt o moleculă extrem de instabilă, care tinde să se transforme rapid în oxigen. Cu toate acestea, aplicarea în instalațiile de ventilație a bucătăriei este foarte eficientă în eliminarea mirosurilor tocmai pentru că ozonul este capabil să „urmărească” mirosurile de-a lungul conductelor, eliminându-le înainte de a fi eliberate în exterior.

Imediat ce ozonul intră în contact cu o materie organică, se declanșează o reacție de oxidare. Practic, moleculele sunt oxidate, transformate în molecule inofensive, eliminând astfel orice formă de miros urât. În plus, dioxidul de titan are o acțiune specifică asupra eliminării COV-urilor și CON-urilor (compuși zburători organici și neorganici), deoarece acționează ca un catalizator capabil să degradeze numeroși compuși organici. Exploatând proprietățile sale, suntem capabili să distrugem compușii organici depuși și să-i activăm capacitățile de autocurățare și poluare. La aplicarea acestui tip de sistem, singura măsură de precauție este montarea acestuia în aval de filtre mecanice care micronizează moleculele de grăsime, cum ar fi rețelele comune sau filtrele la labirint.

Avantajele utilizării sistemelor UV-SMELL

 • Eliminarea substanțială a mirosurilor
 • Reducerea depozitelor de grăsime din sistemele de evacuare a fumului
 • Reducerea depozitelor de grăsime de pe suprafețe (mobilier, pereți, aragaz, etc)
 • Se utilizează mai puține substanțe chimice pentru igienizare
 • Întreținere ușoară: înlocuirea lămpilor/filtrelor după maxim 1 an de funcționare.

Beneficii

 • Prevenirea răspândirii mirosurilor în alte încăperi
 • Nu mai este necesară curățarea frecventă a hotei
 • Personalul este în siguranță și nu mai este expus substanțelor chimice
 • Întreținerea eficientă a curățeniei și igienă generală mai bună
 • Siguranță mai mare împotriva pericolului de incendiu
 • Reducere semnificativă a costurilor de întreținere

Pe lângă cele enumerate, avantaje mari pot fi găsite mai presus de toate prin combinația diferitelor tehnologii, obținând îmbunătățiri pentru gestionarea întregii ventilații în bucătării.

Există diferite moduri de aplicare a sistemelor UV: UV + Ozon și UV + Ozon + Ozon + Filtre cu dioxid de titan. Odată ce situația specifică a fost analizată, este important a fi luate în considerare aceste puncte esențiale:

 • Viteza optimă a aerului nu trebuie să depășească 2,5 m / s
 • Sistemele UV sunt mai eficiente cu cât sunt mai aproape de sursa de fum. Posibilitatea montării sistemelor UV imediat după hotă permite, de fapt, nu numai păstrarea suprafețelor curate din etapele inițiale, dar și aerul „liber” de compuși grași nu lasă depuneri în nicio parte a conductei de ventilație.
 • Aplicat în hotă, este necesar să vă asigurați că sistemul UV este poziționat astfel încât filtrele să protejeze fluxul razelor UVC către operator și să ofere un microîntrerupător pentru un sistem de OPRIRE ușor.
 • Utilizând ozonul, este întotdeauna recomandat să adăugați un presostat care oprește automat sistemul UV în caz de oprire a ventilației, pentru a asigura siguranța operatorului.
 • În cazul ieșirilor la nivelul străzii și al aplicării sistemelor UV + Ozon, este important să vă asigurați că Ozonul este complet „redus” la oxigen înainte ca aerul să iasă în drum. De obicei, sunt necesari câțiva metri de canal pentru ca acest lucru să se întâmple, altfel aplicarea unui al doilea sistem DOAR UV la ieșire poate garanta eliminarea sa completă, razele UV-C „ajută” moleculele O3 să se transforme în O2.
 • Sistemele UV, UV + Oz și UV + Oz + Oz + dioxid de titan se combină perfect cu filtrele de cărbune activ. Nu numai că aceste tehnologii luptă eficient împotriva mirosurilor împreună, dar filtrele de carbon sunt îmbunătățite semnificativ prin aplicarea razelor ultraviolete, care le cresc durabilitatea și eficiența.
Vezi aici mai multe detalii despre UV-SMELL

Sursa: www.lightprogress.com

Share on:

ABOUT COOKIES

We use cookies for website functionality and to give you a personalized experience on Spectra. By continuing the navigation, you agree.